Installatieautomaten

Installatieautomaten in verschillende varianten zijn leverbaar uit voorraad bij Etepro. Dat de meeste huishoudelijke apparaten worden aangesloten in een groepenkast is bij de meeste mensen wel bekend. Deze bestaat uit een aantal componenten. Het meest voorkomende component is een installatiekast. Deze worden ook vaak aangeduid onder de noemers: ‘lichtgroep’, ‘installatiegroep’, of gewoon ‘groep’.  Velen kennen ook het fenomeen dat een groep ‘eruit’ klapt. Dit is echter een beschermende functie als er kortsluiting plaatsvindt. De elektriciteit wordt onderbroken en de apparaten zullen niet beschadigd raken.

uit voorraad leverbaar

Installatieautomaten van Etepro

Installatiegroepen vormen samen met de aardlekschakelaar de kern van de beveiliging van de elektrische installaties, en zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Hierbij kun je denken aan verschillen op het gebied van de uitschakelkarakteristiek, ampère en aantal polen. De meeste gebruikte installatieautomaat is de 16A (ampère) B-karakteristiek. Deze automaten worden in de meeste situaties toegepast. Naast de 16A varianten, zijn eveneens de volgende ampères beschikbaar: 6A, 10A, 20A, 25A, 32A. Etepro heeft installatieautomaten van Eaton, ETI en Gacia op voorraad. Dat betekent de bekende Etepro service; vandaag besteld, morgen in huis. Uiteraard zijn deze allen voorzien van het KEMA keurmerk.

beschikt over afschakelvermogen

De verschillende soorten installatieautomaten

Er zijn verschillende varianten installatieautomaten. De meest gebruikte installatieautomaten zijn:

  • 1P+N-automaat. Deze variant is eenpolig met afschakelbare nulleider die alleen in de fasepool een set overstroombeveiligingen bevat. De 1P+N-automaat is een van de meest toegepaste installatieautomaten in woningen
  • 2P-automaat. Dit is een tweepolige automaat. Elke pool bevat één set overstroombeveiligingen
  • 3P-automaat. Deze bevat drie polen met drie sets overstroombeveiligingen
  • 3P+N-automaat. Deze bevat net als de 3P-automaat drie sets overstroombeveiligingen, maar ook een afschakelbare nulleider.
railkokersysteem hangend in een bedrijfspand

Hulp nodig bij uw elektrotechnisch project? 
Wij denken graag met u mee! 

Neem contact op met expert

vermogensschakelaar op maat

Vermogens automaten

Een vermogensschakelaar is een elektrisch toestel dat als doel heeft een kortsluiting af te schakelen, die zich in een te beheren elektriciteitsnet voordoet. Een van de voornaamste kenmerken van de vermogensschakelaar behalve de gebruiksspanning is dan ook het afschakelvermogen, uitgedrukt in kiloampère [kA].

Deze worden aangeboden in de ampères van 63A t/m 6300A en kunnen worden doorgestroomd.
Ingesteld op de waarde van uw te beveiligen verbruiker. Laag- en middenspanning vermogensautomaten en installatieautomaten bieden hoogwaardige bescherming tegen oververhitte bedrading, overbelasting en kortsluiting in commerciële, industriële en residentiële toepassingen.

Of het nu gaat om motoren, condensatoren, transformatoren, aftakkasten of kabels, 3WL open vermogensautomaten beschermen elektrische installaties op een betrouwbare en efficiënte manier tegen schade of brand.

Neem contact met ons op voor meer informatie over de toepassing van installatieautomaten of bekijk direct onze webshop voor het uitgebreide assortiment.

installatieautomaten met verschillende karakteristieken

uitschakelkarakteristieken

Deze installatieautomaten hebben verschillende uitschakelkarakteristieken. Deze zijn aangepast aan de specifieke kenmerken van een bepaalde elektrische installatie. Zo verschilt het per installatie of een installatieautomaat wel of niet in werking moet treden bij een piekstroom van een bepaalde hoogte. Alle uitschakelkarakteristieken hebben een letter:

  • B-karakteristiek. Dit is de meest toegepaste installatieautomaat in woningen
  • C-karakteristiek. Deze worden gebruikt bij grotere schakelstromen zoals motoren
  • D-karakteristiek. Deze installatieautomaten worden gebruikt voor transformatoren

Voor industriële toepassingen zijn nog andere uitschakelkarakteristieken gebruikelijk. Deze worden speciaal voor de beveiliging van bijvoorbeeld installaties met halfgeleiders gebruikt. 

BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN MET ONZE SPECIALIST

 

 

 

Voor elk project

Ik wil mijn project met een expert bespreken

Vul het formulier hieronder in. Dan bellen we u binnen een dag terug om een afspraak met u in te plannen; uiteraard vrijblijvend. Eén van onze experts komt dan bij u langs om uw project met u door te nemen.

Wilt u weten wat we met uw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

PERSOONLIJK CONTACT

Tel: +31 (0)78 - 681 1510
E-mail: info@etepro.nl

Specialist

  • Carlos Bascuas Castro