Drie hoge PV verdelers op een plat dak

Verdelertechnieken

Verdelers en verdelertechnieken

Wanneer je zonnepanelen hebt dan kan je jouw verbruik verrekenen met de opgewekte energie. Ofwel, als de zon schijnt en je minder stroom verbruikt dan je opwekt, dan kan je terug leveren. Voor deze zonnepanelen installaties bieden wij energieverdelers. Deze maken wij in overleg met de installateur. Omdat elk project anders is bieden wij uniek samengestelde verdelers op klantspecificatie en altijd volgens de norm NEN-EN-IEC 61439.


Verdelers voor binnen en buiten


De verdelers die wij leveren zijn voor zowel binnen als buiten opstelbaar en uitgevoerd met componenten uit de A merkencategorie, zoals Eaton, ABB en Gacia. Omdat er in de PV installatie vaak met aluminium kabels wordt gewerkt maken wij de aansluitingen vaak wat ruimer. Hierdoor kan de alu-kabel die een grote buigradius (een veelvoud van de buitendiameter van de kabel) hebben, makkelijk worden ingevoerd in de verdeler. De afgaande velden en groepen beveiligen we ook met diverse componenten, waaronder klapscheiders, zekeringenautomaten, mes zekeringen en vermogensautomaten (mcb en mccb’s)

In de verdelers zelf wordt er met ruime aansluitvanen gewerkt of extra klemmen om de kabel goed aan te kunnen sluiten, zodat de kabelschoenenop een veilige manier vast gezet kunnen worden. Deze kabelschoenen van Intercable of Klauke in aluminium of vertint koper of een combinatie hiervan leveren ook allemaal volgens de geldende norm DIN46329. 

Overspanningsbeveiliging beschermt tegen calamiteiten

In overleg met de installateur maken wij ook een overspanningsbeveiliging in de kast. De installatie ligt immers op het dak en is blootgesteld aan eventuele blikseminslagen of andere brandoorzaken. Voor bliksembeveiliging wordt in Nederland, en dus ook door ons, de Europese NEN-EN-IEC 62305 EN 50164 beveiligingsklasse gehanteerd. Voor verzekeringsmaatschappijen is een veilige installatie een eis. De scope 12, de inspectie voor zonnestroominstallaties, biedt hierin normen welke gevolgd dienen te worden. Wij zorgen ervoor dat onze producten hier ruimschoots aan voldoen.

Naast de verdeler bieden wij ook schakelkasten aan. Deze schakelaars komen veelal buiten te hangen en daarom is belangrijk dat ook deze tegen een stootje kunnen, en waterdicht zijn.  

Tot slot bieden wij ook stringboxen.  Deze zijn speciaal ontwikkeld voor de blikseminslag en -overspanning. Bij een inslag zorgen ze ervoor dat de overspanning(bliksem) wegvloeit naar aarde. Daarmee is de installatie beschermd tegen brand door blikseminslag en overspanning Voor vragen of advies staan onze experts u te allen tijde graag te woord.

INFORMEER ONZE SPECIALIST IN verdelertechnieken

Hulp nodig bij uw elektrotechnisch project? 
Wij denken graag met u mee! 

Neem contact op met expert

Vooraanzicht Etepro stringbox
Stringboxen

Stringboxen  

Onze stringboxen, of PV-boxen, zorgen bij een overspanning of blikseminslag voor de bescherming van uw zonnepaneleninstallatie. Wij maken voor een grote variatie aan merken omvormers voor deze stringboxen, zoals SMA, Solar Edge, Huwei, Sungrow en Fronius. Allemaal met een hoge kwaliteit. Ze hebben onder ander de onderstaande eigenschappen: 

 • Voldoen aan de normering IEC61439; 
 • Beschermingsklasse IP65. Al onze stringboxen zijn UV- en waterbestendig. U plaatst ze daarom zowel buiten als binnen; 
 • Geleverd in een kunststof kast; 
 • Uitgevoerd met Staubli MC4 connectoren om direct de PV-kabels aan te koppelen. 

lees meer over onze stringboxen

Energieverdelers

Energieverdelers 

Onze energieverdelers zijn altijd maatwerk en zijn geschikt voor zowel PV-installaties als voor utiliteitsinstallaties. U hebt de keuze tussen energieverdelers met beschermingsklasse IP55 en IP65. Dat betekent dat u een energieverdeler zowel binnen als buiten kunt gebruiken. Andere voordelen van onze energieverdelers zijn:  

 • Volledig getest en gecertificeerd volgens NEN-EN-IEC 61439; 
 • Uit te breiden met energiemanagementsysteem Smappee; 
 • Beschikbaar in alternatieve merken (Gacia en ETI) en A-merken (ABB en Eeton).  

Lees meer over onze energieverdelers 

Losse PV verdeler voor zonnepaneel installatie
schakelkasten

Schakelkasten 

De schakelkasten in ons assortiment zijn inzetbaar voor PV-installaties. Elke zonnestroominstallatie moet immers kunnen worden afgeschakeld tussen het DC-gedeelte en AC-gedeelte.  

Onze PV-kasten hebben de volgende kenmerken:  

 • Voldoen aan NEN1010 bepaling 712.536.1.6; 
 • Beschermingsklasse IP65. Dat betekent dat onze schakelkasten UV- en waterbestendig zijn en u ze zowel binnen als buiten kunt plaatsen; 
 • Uit te breiden met beveiligingen, zoals aardlek- en overspanningsbeveiligingen; 
 • Mogelijkheid tot het toevoegen van het energiemanagementsysteem Smappee; 
 • Schakelaar is beschikbaar in de uitvoeringen van 25A t/m 400A. 

Lees meer over de PV Schakelkasten

monteren van kabels door een installateur
Voor elk project

Ik wil mijn project met een expert bespreken

Vul het formulier hieronder in. Dan bellen we u binnen een dag terug om een afspraak met u in te plannen; uiteraard vrijblijvend. Eén van onze experts komt dan bij u langs om uw project met u door te nemen.

Wilt u weten wat we met uw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

PERSOONLIJK CONTACT

Tel: +31 (0)78 - 681 1510
E-mail: info@etepro.nl

Specialist

 • Carlos Bascuas Castro