Installatieautomaten in verschillende varianten zijn leverbaar uit voorraad bij Etepro. Dat de meeste huishoudelijke apparaten worden aangesloten in een groepenkast is bij de meeste mensen wel bekend. Deze bestaat uit een aantal componenten. Het meest voorkomende component is een installatiekast. Deze worden ook vaak aangeduid onder de noemers: ‘lichtgroep’, ‘installatiegroep’, of gewoon ‘groep’. Velen kennen ook het fenomeen dat een groep ‘eruit’ klapt. Dit is echter een beschermende functie als er kortsluiting plaatsvindt. De elektriciteit wordt onderbroken en de apparaten zullen niet beschadigd raken.
Installatiegroepen vormen samen met de aardlekschakelaar de kern van de beveiliging van de elektrische installaties, en zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Hierbij kun je denken aan verschillen op het gebied van de uitschakelkarakteristiek, ampère en aantal polen. De meeste gebruikte installatieautomaat is de 16A (ampère) B-karakteristiek. Deze automaten worden in de meeste situaties toegepast. Naast de 16A varianten, zijn eveneens de volgende ampères beschikbaar: 6A, 10A, 20A, 25A, 32A. Etepro heeft installatieautomaten van Eaton, ETI en Gacia op voorraad. Dat betekent de bekende Etepro service; vandaag besteld, morgen in huis. Uiteraard zijn deze allen voorzien van het KEMA keurmerk.
Er zijn verschillende varianten installatieautomaten. De meest gebruikte installatieautomaten zijn:
Een vermogensschakelaar is een elektrisch toestel dat als doel heeft een kortsluiting af te schakelen, die zich in een te beheren elektriciteitsnet voordoet. Een van de voornaamste kenmerken van de vermogensschakelaar behalve de gebruiksspanning is dan ook het afschakelvermogen, uitgedrukt in kiloampère [kA].
Deze worden aangeboden in de ampères van 63A t/m 6300A en kunnen worden doorgestroomd.
Ingesteld op de waarde van uw te beveiligen verbruiker. Laag- en middenspanning vermogensautomaten en installatieautomaten bieden hoogwaardige bescherming tegen oververhitte bedrading, overbelasting en kortsluiting in commerciële, industriële en residentiële toepassingen.
Of het nu gaat om motoren, condensatoren, transformatoren, aftakkasten of kabels, 3WL open vermogensautomaten beschermen elektrische installaties op een betrouwbare en efficiënte manier tegen schade of brand.
Deze installatieautomaten hebben verschillende uitschakelkarakteristieken. Deze zijn aangepast aan de specifieke kenmerken van een bepaalde elektrische installatie. Zo verschilt het per installatie of een installatieautomaat wel of niet in werking moet treden bij een piekstroom van een bepaalde hoogte. Alle uitschakelkarakteristieken hebben een letter:
Voor industriële toepassingen zijn nog andere uitschakelkarakteristieken gebruikelijk. Deze worden speciaal voor de beveiliging van bijvoorbeeld installaties met halfgeleiders gebruikt.
BEKIJK DE MOGELIJKHEDEN MET ONZE SPECIALIST